Levných a rychlých jídel není nikdy dost a právě uvedený recept na zapečené těstoviny s květákem a uzeným splňuje přesně tyto požadavky.
Suroviny
- 500g těstovin – nejlépe menší
- 1 květák
- půl hrnku mraženého hrášku
- 400g uzeného masa (krkovice)
- 3 lžíce másla
- 5-6 vajec
- čerstvý pepř
- sůl
- špetka mletého muškátového květu
- 100g sýra (ementál, gouda)
Postup přípravy
Do velkého hrnce dáme vařit vodu na těstoviny. Podle velikosti růžiček květáku a podle doby varu těstovin dáme do vody na těstoviny právě ten květák. Můžeme dát i odřezky z uzeného a vaříme vše v hrnci než se těstoviny neuvaří na zkus. Slijeme a necháme v hrnci.
Než se uvaří těstoviny, uzené maso nakrájené na kostky osmahneme na 2 lžicích másla na pánvičce. Ke konci přidám na mražený hrášek.
V misce si smícháme rozšlehané vejce, osolíme, opepříme a přidáme špetku mušk. květu. Nezapomeneme také na nastrouhaný sýr.
Směs přesypeme do vymazaného většího pekáčku (zapékací mísy), urovnáme a polijeme směsí vajíček s kořením a sýrem.
Troubu vyhřejeme na 180C a zapékáme 25-30 minut, dokud nebudou těstoviny do zlatova upečené.
Související:
- Květákový mozeček s bramborem
- Smažený květák s bramborem
- Klasická květáková polévka bez mouky
- Květákové placičky s bramborovou kaší