Vídeňský bramborový salát je tradiční rakouský pokrm, který se skládá z brambor, cibule, octa, oleje a hořčice. Kdo má rád, může přidat vařené vejce a sterilovaný okurek. Salát se hodí jako příloha ke smaženému řízku, smažené rybě a smažené zelenině.
Doba přípravy je 1 hodina
Počet porcí je 5
Suroviny
- 1300 g brambor
- 3 středně velké cibule
- 200 ml masového vývaru
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 3-4 lžíce jablečného octu
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
Postup přípravy
- Brambory ve slupce si dobře omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, dáme na plotnu a přivedeme k varu.
- Vaříme do změknutí.
- Poté scedíme, a ještě teplé oloupeme.
- Do mísy si nakrájíme cibuli na kostičky, přidáme olej, ocet, hořčici, osolíme a opepříme.
- Teplé brambory prolisujeme přes kolečko na brambory rovnou do mísy a přilíváme teplý vývar.
- Průběžně promícháváme, aby se nám všechny chutě propojily.
- Kdo chce, může přidat vařené vejce, nasekaný sterilovaný okurek.
- Při podávání ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.