Nejvláčnější vánočka, kterou si můžete upéct kdykoliv a nemusíte čekat na Vánoce. Chuťově je jemná s chutí a vůní po másle, po rozinkách a křupavých mandlích.
Doba přípravy 2 hodiny
10 porcí
Suroviny
- 600 g hladké mouky
- 140 g cukr krystal
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 120 g změklého másla
- 1 ks vejce
- ½ lžičky soli
- 1 hrst rozinek
- 1 ks rozšlehané vejce na potření vánočky
- 1 hrst nasekaných mandlí
Postup přípravy
- Nejprve si uděláme kvásek a to tak, že do vlažného mléka si rozdrobíme droždí a přidáme jednu lžičku cukru.
- Necháme vzejít kvásek asi 5 minut.
- Do robotové mísy si vložíme mouku, cukr, vejce, máslo, vlijeme kvásek a uhněteme těsto zhruba 10 minut.
- Těsto musí být hladké, lesklé a nelepivé.
- Do hotového těsta přidáme rozinky a lehce zapracujeme.
- Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu.
- Po vykynutí si těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 stejných dílů.
- Z každého dílu vytvarujeme dlouhý váleček a ty postupně proplétáme do tvaru vánočky.
- Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi.
Jak dlouho péct vánočku
- Vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Dáme do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů na 5 minut.
- Poté teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme 40 minut.