Uzená polévka je vývar z uzeného masa, který je obohacený o uzené maso, brambory, kroupy a kořenovou zeleninu. Pro zjemnění se přidává plnotučné mléko.
5 porcí
doba přípravy 2 hodiny
Suroviny
- 500 g uzené krkovičky
- 3 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1 ks menší celer
- 2 ks cibule
- 4 ks brambor
- 4 stroužky česneku
- 2 hrsti krup
- sůl podle potřeby
- pepř podle potřeby
- 2 hrsti majoránky
- 0,5 l plnotučného mléka
- 5 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
Postup přípravy
- Do hrnce vložíme uzené maso a zalijeme 1,5 litrem studené vody.
- Vložíme očištěnou kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli, nové koření, celý pepř, sůl a česnek.
- Přivedeme k varu a vaříme zhruba hodinu.
- Přidáme na kostky nakrájené brambory a propláchnuté kroupy.
- Maso a zeleninu vyndáme a vše nakrájíme na kostky.
- Nakrájené vložíme zpět do polévky.
- Po změknutí krup vývar odstavíme z plotny.
- Vsypeme majoránku, vlijeme mléko a dochutíme solí a pepřem.
- Můžeme podávat.
Máte rádi uzené? Pak vám jistě budou chutnat i halušky se zelím a uzeným.