Střapačky jsou velmi podobné haluškám. Můžeme je podávat jako hlavní chod se zelím a uzeným masem, nebo jako přílohu k omáčkám. Jejich příprava je poměrně snadná a rychlá.
4 porce
Doba přípravy je 60 minut
Suroviny
- 410 g oloupaných syrových brambor
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl podle potřeby
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 200 g uzeného boku
- 800 g kysaného zelí
- Cukr podle potřeby
- Čerstvá petrželka podle potřeby
Postup přípravy
- Brambory si nastrouháme na jemném struhadle, vložíme do misky.
- Přidáme sůl, vejce, mouku a vytvoříme těsto.
- Do hrnce si dáme vodu, osolíme, přivedeme k varu.
- Těsto prolisujeme přes haluškové sítko do vroucí vody a zhruba 3 minuty povaříme.
- Poté scedíme a promažeme sádlem.
- Do dalšího hrnce vložíme na kostky nakrájený uzený bok, necháme škvařit.
- Poté přidáme na kostky nakrájenou cibuli a opečeme do růžova.
- Nepropláchnuté zelí překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce.
- Chvíli dusíme do změknutí, zhruba 10 minut.
- Přisypeme střapačky, promícháme.
- Odstavíme z plamene. Dochutíme solí, případně mletým pepřem, pokud je třeba tak špetkou cukru a vmícháme nasekanou petrželku.
- Podáváme s osmaženou cibulkou.