Lepenice je název staročeského pokrmu. Jedná se o velmi jednoduchý, levný a rychlý recept, který vás dobře zasytí. K jeho přípravě vám postačí jen pár ingrediencí. Podáváme s osmaženou cibulkou a uzeným masem.
2 porce
Doba přípravy je 30 minut
Suroviny
- 500 g brambor
- 300 g kysané zelí
- 3 ks cibule
- 2 lžíce sádla
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 100 g uzená krkovička
Postup přípravy
- Oloupané brambory, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Vaříme do měkka.
- V kastrůlku si rozehřejme první část sádla, zpěníme na něm dva kusy nakrájené cibulky.
- Přidáme překrájené zelí, přikryjeme poklicí a pomalu dusíme zhruba 10 minut.
- Uvařené brambory si scedíme, rozšťoucháme a přidáme k nim dušené zelí. Můžeme dochutit solí.
- V pánvi si rozehřejeme druhou část sádla, vložíme na nudličky nakrájené uzené maso s kousky cibule a opékáme dozlatova.
- Lepenici dáme na talíř a posypeme opečeným uzeným masem.
- Při podávání můžeme zdobit nasekanou jarní cibulkou.