Poctivá nejlepší zelňačka s klobásou a smetanou je hustá, plná zelí, brambor, klobás a nemusíte ji ani zahušťovat. Polévka zelnice je kyselá po domácím kysaném zelí. Skvěle vás zasytí a v chladném počasí pěkně zahřeje.
4 porce
Doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 1 ks cibule
- 4 ks větších brambor vařených ve slupce
- 3 ks klobásy
- 750 g kysaného zelí
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce sušeného česneku
- 5 kuliček celého pepře
- 2 ks bobkového listu
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 ks zakysaná smetana
Postup přípravy
- Ve větším hrnci si rozehřejeme sádlo.
- Cibuli si nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce.
- Klobásy nakrájíme na kolečka a přidáme k cibuli.
- Vložíme celý pepř, bobkové listy a společně restujeme.
- Zelí si překrájíme na menší kousky ( neproplachujeme) a přidáme do hrnce.
- Chvíli necháme prohřát a přisypeme papriku.
- Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Vaříme do změknutí zelí.
- Předem uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a před dovařením vložíme do polévky.
- Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme česnek.
- Polévku odstavíme z plotny a vmícháme kysanou smetanu. Smetanu nepřidávejte studenou z lednice. Nejlépe aby měla pokojovou teplotu.