Recept na nadýchaný hrnkový perník je výborný a dělám ho již několik let. Pokud jste zastánci zdravějších forem dezertů nutno podotknout, že můžete udělat i veganskou variantu, v které stačí jen místo kravského mléka použít rostlinné. Recept na tento moučník bez vajec je tedy vhodný úplně pro každého a také si myslím, že zachutná jak veganovi, tak masožravci – odzkoušeno za Vás.
Celkový recept není vůbec složitý a hlavně je nenáročný, což je v dnešní době potřeba. Dnes bohužel nemáme čas na zdlouhavé pečení, studování receptů apod. jako dříve. Myslím, že každý pravý milovník perníku si tento recept naprosto zamiluje, vzhledem k jeho nadýchanosti, výrazné chuti a hlavně – úžasné perníkové vůni. Za mě je to určitě recept, který patří do každé domácnosti a je vhodný opravdu pro každého.
Suroviny
- 3 hrnky mouky – dle Vašeho výběru, já mouky kombinuji
- 1 hrnek cukru – používám třtinový
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 puding v prášku – vanilkový nebo čokoládový
- 1 kypřící prášek do perníku
- kakao – dle Vaší potřeby, já dávám cca 3 lžíce
- + pokud chcete můžete perník obohatit např. i kokosem, perník bude ještě vláčnější
Postup přípravy
1. Dáme předehřát troubu na 180 stupňů.
2. Poté si ve větší misce smícháme veškeré suché suroviny.
3. V další misce uděláme totéž, akorát s tekutými.
4. Následně smícháme tekuté i suché suroviny a vylejeme to na plech s pečícím papírem. Těsto však můžete klidně dát i do formiček na muffiny, formy na dort nebo do jakékoli jiné. Je to na Vás.
5. Vylité těsto rozetřeme a vložíme do předem vyhřáté trouby. Následně pečeme okolo patnácti minut.
Po vytažení nechte těsto vychladnout. Následně ho můžete polít čokoládou, rozpůlit a natřít marmeládou nebo ho ozdobit kuličkami.
Přeji chutné mlsání!
Výborný je také perník s jablky a rozhodně zkuste i perníkovou buchtu s jogurtem a borůvkami.