Kdo by neměl rád do zlatova upečenou kachnu se zelím a knedlíkem. Tento pokrm se připravuje většinou na vánoční svátky, ale pro někoho je nejlepší i při rodinných oslavách.
4 porce
doba přípravy 6 hodin
Suroviny
Na kachnu
- 1 ks kachny
- sůl podle potřeby
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce medu
Na zelí
- 1 ks hlávkového červeného zelí
- 1 ks cibule
- 150 g anglické slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl podle potřeby
- cukr podle potřeby
- ocet podle potřeby
Na karlovarský knedlík
100 g hrubé mouky
- 200 ml mléka
- 2 ks vejce
- 7 ks rohlík
- sůl podle potřeby
- 1 hrst nasekané zelené petrželky
Postup přípravy
- Kachnu si opláchneme a ze všech stran osolíme a posypeme kmínem.
- Vložíme do pekáče podlijeme půl litrem vody, přiklopíme druhým pekáčem nebo poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 100°C na 4,5 hodiny. Během pečení neodkrýváme a nenakukujeme.
Červené zelé ke kachně
- Hlávkové zelí opláchneme, hlávku rozpůlíme a půlky ještě jednou rozpůlíme. Vyřežeme košťál a zelí nakrájíme na nudličky.
- Vložíme do hrnce, osolíme, přidáme vodu a dusíme zhruba 20 minut do změknutí.
- Na pánvi si osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu společně s cibulí, zaprášíme hladkou moukou a tím si vytvoříme jíšku. Necháme vychladnout a poté přidáme k uvařenému zelí.
- Chvíli necháme společně provařit a můžeme zelí dochutit octem a cukrem.
Připravíme si karlovarský knedlík
Rohlíky nejlépe den dopředu nakrájené, aby byli trochu zeschlé vsypeme do mísy a přidáme petrželku.
- Do druhé mísy si připravíme žloutky, mléko, mouku a vytvoříme hladké těstíčko, které si osolíme. Kdo má rád může přidat muškátový oříšek.
- Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
- Těstíčko smícháme s rohlíky, dobře propracujeme a na konec vmícháme sníh.
- Z těsta si děláme válečky na potravinovou fólii, kterou pečlivě zabalíme a na obou koncích utáhneme provázkem. Fólii opatrně na několika místech propíchneme vidličkou.
- Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme zhruba 18 – 20 minut, v půli vaření knedlíky otočíme.
- Doděláme kachnu a to tak, že vyndáme z trouby, odkryjeme poklici a kachnu potřeme medem, který jsme rozmíchali v troše výpeku. Potom kachnu vrátíme zpět do trouby bez poklice, teplotu dáme na 180°C a pečeme do zlatova.
- Můžeme podávat.