Snídaně se považuje za nejdůležitější chod v jídelníčku. Nastartujte se třeba zdravou ovocnou pizzou z ovesných vloček, jejíž povrch je namazán tvarohem. A jako třešnička na dortu ji zdobí a dodává další chutě ovoce, oříšky či další vámi zvolené dobroty.
Těsto na pizzu je připraveno z ovesných vloček, jenž jsou plné bílkovin, vlákniny a dalších vitamínů. A navíc vás zasytí na opravdu dlouhou dobu.
A nenajdete v ní ani klasický cukr, jelikož tento je v receptu nahrazen čekankovým sirupem. Čekankový sirup je přírodní sladidlo, jenž se vyrábí z kořene čekanky. Stejně jako ovesné vločky obsahuje mnoho vlákniny a také se může pyšnit svým nízkým glykemickým indexem, a proto je pizza vhodná i pro osoby trpící diabetem.
Ovocná pizza určitě stojí za vyzkoušení, tak pojďme na to.
Suroviny
- 1/2 banánu
- 60 g drcených ovesných vloček
- 1 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- čekankový sirup dle chuti
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1,5 vaničky měkkého tvarohu
- čerstvé či sušené ovoce, oříšky, semínka na dozdobení
Postup přípravy
Příprava není složitá a ani extrémně časově náročná. Nejdéle trvá pečení, a to zhruba 20 minut.
Začněte tím, že si banán rozmačkáte vidličkou. Poté k němu přidejte drcené ovesné vločky, vejce, bílý jogurt, prášek do pečiva, holandské kakao a na závěr oslaďte čekankovým sirupem dle chuti. Pánvičku vymažte kokosovým tukem. Takto připravenou směs na základ pizzy rozetřete na pánvičku, jenž je vhodná i do trouby (nesmí mít plastovou ručku).
Pečte při teplotě 180 °C zhruba 22 minut.
Mezitím, co se v troubě péče základ na pizzu, smíchejte tvaroh s čekankovým sirupem a také si již můžete připravit ovoce.
Jakmile základ na pizzu vytáhnete z trouby, nechte jej alespoň chvíli vychladnout.
Poté na něj můžete natřít oslazený tvaroh a na úplný závěr jej dozdobte nakrájeným ovocem, oříšky či semínky.