Nakládaný zeleninový salát je populární v mnoha kuchyních, protože je chutný, zdravý a snadno se připravuje. Přinášíme vám základní recept, ale zeleninu můžete obměňovat podle toho, co vám zrovna vyrostlo na zahrádce. Salát můžete zavařit a tím ho uchovat na zimní období.
Počet porcí je zhruba 8 sklenic (viz foto)
Doba přípravy je 2 hodiny
Suroviny
- 2 ks velkého čínského zelí
- 6 ks velkých salátových okurek
- 6 ks papriky (bílé, červené, zelené)
- 10 ks rajčat
Nálev
- 400 ml octa
- 200 ml oleje
- 400 g cukru
- 140 g soli
Postup přípravy
- Všechnu zeleninu dobře omyjeme.
- Nakrájíme na kousky, které nám vyhovují a vsypeme do velké mísy.
- Suroviny na nálev si smícháme a vlijeme do zeleniny.
- Dobře promícháme.
- Necháme asi 1,5 hodiny odležet.
- Do dobře umytých sklenic napěchujeme zeleninu včetně nálevu.
- Správně by vám neměl zůstat žádný nálev.
- Sklenice zavíčkujeme a uložíme v lednici.
- Pokud chcete uchovat ve sklepě, stačí zavařit na 80 stupňů 20 minut.
- Poté necháme vychladnout a uskladníme.