Zdravější varianta vdolků, kterou jsme připravili ze špaldové mouky. Pro snadnější přípravu jsme použili domácí pekárnu. Pouze dáte suroviny a pekárna udělá vše za vás. Usmažené vdolky můžeme plnit marmeládou, povidly, tvarohem, kdo co má nejraději.
15 porcí
Doba přípravy 2 hodiny
Suroviny
Na těsto
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 15 g rozpuštěného másla
- 125 ml teplé vody
- ½ kostky droždí
- 1 ks žloutku
- 1 lžíci rumu
- špetka strouhané citrónové kůry
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
Na smažení a zdobení:
- Rostlinný olej na smažení
- Marmeládu na zdobení
Postup přípravy
- Do domácí pekárny vložíme všechny tekuté ingredience.
- Poté vložíme všechny sypké.
- Zapneme program těsto a počkáme až se těsto uhněte a vykyne.
- Po skončení programu těsto přendáme na pomoučený vál.
- Z těsta si vytvoříme válec a rozkrájíme zhruba na 15 dílů.
- Z každého dílu vytvarujeme bochánek do kterého koncem vařechy uděláme důlek.
- V hrnci si rozehřejeme olej na smažení a vdolky vkládáme do rozehřátého oleje.
- Smažíme z obou stran dozlatova. Smažíme na mírném plamenu, aby se nám vdolečky prosmažili uvnitř.
- Po usmažení necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Důlky naplníme marmeládou nebo povidly, pocukrujeme a můžeme podávat.