Mazanec neboli velikonoční bochník se většinou peče na tyto svátky. Je to pochoutka ze sladkého kynutého těsta. U nás jsme si ho natolik oblíbili, že ho pečeme celý rok. Stejné těsto používáme i na vánočku.
10 porcí
Doba přípravy jsou 3 hodiny
Suroviny
- 375 g hladké mouky
- 88 g cukru krupice
- 157 ml mléka
- 20 g kvasnic
- 2 vejce
- 90 g rozpuštěného másla
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
- 1 vejce na potření
- 1 hrst rozinek
- 3 lžíce nasekaných mandlí
Postup přípravy
- Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek asi 5 minut.
- Do hnětací robotové mísy si dáme mouku.
- Přidáme cukr, vejce, máslo, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek.
- Přilijeme kvásek a zapneme hnětení.
- Hněteme dokud nemáme krásné vláčné těsto.
- Před koncem hnětení přidáme rozinky a ještě promícháme.
- Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1-2 hodiny kynout.
- Potom vytvarujeme bochánek, dáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
- Nejprve pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů 10 minut a poté troubu ztlumíme na 160 stupňů a pečeme zhruba 40 minut.
- Během pečení zkoušíme těsto dřevěnou špejlí jestli je mazanec propečený.