Zdravý oběd či lehká večeře, to je losos s bramborem a špenátem.
Počet porcí: 4
Délka vaření: 45 minut až 1 hodina
Suroviny
- 4 filety z lososa
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 1 kg brambor
- tymián
- 1 balení listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- 2 šalotky
- máslo
- smetana
Nádobí
- prkénko
- 2x pánev
- nůž
- vařečka
- 2x plech
- pečící papír
Postup přípravy
Jako první si zapneme troubu na 180C a připravíme si dva plechy na které dáme pečící papír. Dále si připravíme filety z lososa, které očistíme, osolíme, opepříme a necháme na talíři lososa odpočinout. Následně umyjeme a oškrábeme brambory, které poté nakrájíme na čtvrtky a rozvrstvíme na první plech s pečícím papírem. Každou bramboru lehce zakápneme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Nyní dáme brambory péct do rozpálené trouby na 30 – 40 minut.
TIP: Filé s batáty
Dále si nachystáme šalotku, kterou se snažíme nasekat úplně nadrobno. Oloupeme si česnek, listy špenátu umyjeme a důkladně osušíme. Pokud se Vám bude zdát, že špenátu je hodně tak špenátové listy se při vaření zmenší. Na pánvi rozpustíme máslo do které potom nasypeme nadrobno nasekanou šalotku a stroužky česneku. Následně opečeme do zlatova, dejte ovšem pozor, aby se česnek nespálil. Když máme do zlatova opečenou šalotku začneme přihazovat špenát a zvýšíme lehce plamen. Za stálého míchání restujeme špenát do té doby než zavadne a lehce přidáme smetanu na zjemnění. Stáhneme plamen a necháme udržovat v teple.
Nyní si rozpálíme pánev na lososa a přidáme olivový olej, ale pouze pár kapek. Lososa následně prudce opečeme na kůži asi minutu až minutu a půl. Poté lososa dáme na druhý plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby, kde už máme brambory. Pečeme asi 6-8 minut. Důležité je lososa nepřetáhnout, což záleží na výšce filetu. Proto je lepší si lososa kontrolovat, aby nebyl vysušený. Poté vyndáme z trouby a můžeme servírovat.
Přeji Vám dobrou chuť 🙂