Tradiční zelňáky na plech jsou placky z mouky, sádla a domácího kysaného zelí. Jejich příprava je velmi snadná a časově nenáročná. Pokud potřebujete nasytit rodinu za málo peněz, doporučujeme vám náš recept.
Počet porcí je 10
Příprava je 50 minut
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g kysaného zelí
- 125 g sádla
- Sůl podle potřeby
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce sladké mleté papriky
Postup přípravy
- Na vál si nasypeme mouku, přidáme ztuhlé sádlo a překrájené zelí.
- Osolíme, vsypeme kmín, sladkou mletou papriku a rukama zpracujeme v tuhé těsto.
- Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou asi 1 centimetr.
- Sklenicí nebo hrkem vykrajujeme placičky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme dozlatova zhruba 30 minut.
- Po upečení můžeme podávat. Výborné jsou i po studenu.