Hlíva je velmi oblíbená houba a nejčastěji se z ní připravují polévky. Vyzkoušejte náš recept na omáčku, kterou můžete podávat s knedlíkem a vařeným vejcem.
2 porce
Doba přípravy je 30 minut
Suroviny
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 kus cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 špetka kmínu celého
- 2 špetky vegety
- 2-4 kusy vařených vajec
- 2 porce knedlíků
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme máslo.
- Cibuli si nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme kmín a dusíme.
- Hlívu si opláchneme, překrájíme na menší kousky a vsypeme do hrnce. Chvíli společně dusíme.
- Zaprášíme moukou, krátce opečeme. Vlijeme mléko a metličkou rozšleháme, aby se nám nevytvořily hrudky.
- Omáčku osolíme, opepříme, přidáme vegetu, přivedeme k varu a zhruba 20 minut provaříme.
- Na konec přilijeme smetanu.
- Podáváme s vařeným vejcem a knedlíkem.