Domácí pečivo se poslední dobou stalo oblibou našich domácností. Ať už pečete z důvodu, že chcete mít zdravou variantu, nebo finanční úsporu, nebo vás to baví, my vás podpoříme naším receptem na celozrnné špaldové rohlíky.
12 ks
doba přípravy je 90 minut
Suroviny
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 3 lžičky soli
- 60 g rozpuštěného kokosového oleje
- 350 ml vlažné vody
- 2 lžíce lněných semínek
- Celý kmín na posypání
- 1 vejce na potření
Postup přípravy
- Do robotové mísy si vsypeme mouku.
- Doprostřed uděláme důlek. Do něj vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme 200 ml teplé vody.
- Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut odpočinout než nám vzejde kvásek.
- Potom přidáme sůl, kokosový olej, 150 ml teplé vody, lněné semínko a pomocí robota vypracujeme hladké těsto Zhruba 10 minut.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple kynout.
- Vykynuté těsto si přendáme na pomoučený vál a pomocí válečku rozválíme na kruh.
- Těsto rozdělíme na 12 stejných trojúhelníků.
- Každý trojúhelník smotáme do tvaru rohlíku.
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a necháme ještě 10 minut nakynout.
- Poté vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme zhruba 15 minut dozlatova.