Meduňka je velmi chutná bylina, která má svojí specifickou chuť a vůni po citrónu. Můžeme ji použít na sirup, čaje, při pečení masa, do sladkých dezertů, zmrzlin….
Meduňka je hlavně známá svými uklidňujícími účinky a blahodárným vlivem na náš organizmus (na spaní např.) a proto je sirup dělaný tak, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. Proto nevaříme a nesterilujeme. Skvěle chutná za studena.
Doba přípravy je 30 hodin
Z uvedeného množství je zhruba 3,5 litru sirupu
Suroviny
- 40 kusů stonků meduňky asi 30 cm dlouhých
- 2 kg krupicového cukru
- 300 g třtinového cukru
- 50 g kyseliny citrónové
- 2 ks citrónu
- 2 l převařené studené vody
Postup přípravy
- Meduňku si dobře omyjeme, nastříháme na menší kousky a vložíme do většího hrnce.
- Přidáme dobře opláchnuté nakrájené citrony.
- Vsypeme kyselinu citronovou a zalijeme vodou.
- Promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme odležet 24 hodin.
- Druhý den přecedíme do druhého hrnce, zbytek pořádně vymačkáme.
- Vsypeme krystalový cukr společně s třtinovým cukrem a pomalu zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Pozor nevaříme, necháme rozpustit jen cukr.
- Poté slijeme sirup do skleněných dobře umytých lahví.
- Uskladníme v lednici.
- Ze sirupu můžeme dělat limonády, přidávat do čaje nebo do míchaných letních nápojů.