Kdo má rád hambáče, může si je udělat doma s karamelizovanou cibulkou a poctivou bulkou. O zdravém jídle se tady moc nedá mluvit, ale bašta je to náramná.
Suroviny (5 porcí)
Housky
- 225 g hladké mouky
- 90 – 100 ml vody (vlažné)
- 1/2 kostky kvasnic
- 15 g oleje (případně másla)
- 12 g cukru krystal
- 1 větší vejce
- 1 lžička soli
- vejce na potření, případně semínka (sezamová, chia…) na posypání
Maso do hamburgeru
- 650 g mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- pepř dle chuti
- 1 lžička olivového oleje
- lze přidat česnek, chilli případně bylinky
Karamelizovaná cibulka
- 3 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce třtinového cukru
Další suroviny
- plátkový sýr Čedar
- plátky rajčat
- plátky anglické slaniny
- listy ledového salátu nebo rukoly
- omáčka dle chuti (bylinková, sladko – kyselá, chilli…)
Postup přípravy
Houska / žemle
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a sypké suroviny promícháme. Do připravené směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu a přidáme rozdrobené droždí spolu s cukrem. Necháme vzejít kvásek a následně přidáme vejce a olej. Těsto začněme zpracovávat (ručně nebo pomocí el. robota) dokud nevznikne hladká a pružná hmota, která se nelepí na okraje mísy. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě cca 45 minut.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 5 kusů a z každého kusu vytvarujeme kulatý bochánek (během tvarování těsto promačkáváme, abychom vytlačili vzduchové bublinky) a snažíme se, aby vrchní část bochánku byla hladká a bez skladů. Připravené bochánky rozložíme na plech s pečícím papírem a necháme cca 20 minut odpočívat. Následně jednotlivé bochánky lehce zmáčkneme a necháme znovu kynout cca 45 minut.
- Připravené bochánky potřeme rozšlehaným vejcem (případně můžeme posypat sezamovými, chia či jinými semínky) a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme 12 – 15 minut.
- Upečené bulky přeložíme na mřížku (případně dřevěný vál) a necháme vychladnout pod utěrkou.
Příprava masa
- Mleté hovězí maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a případně můžeme přidat další ingredience a ochutit (česnek, bylinky, chilli). Směs prohněteme a následně rozdělíme na 5 kusů, ze kterých vytvoříme 1 – 2 cm silné bochánky.
- Cibuli nakrájíme na tenká kolečka (nebo půlkolečka) a vložíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Cibuli necháme změknout a lehce opéct, následně posypeme třtinovým cukrem a za občasného promíchávání opékáme, dokud nezískáme karamelovou barvu.
- Na rozpálený gril rozložíme připravené maso a plátky slaniny. Maso grilujeme 3 – 5 minut z každé strany, slaninu dle požadovaného stavu opečení. Rozpálený gril rovněž využijeme k opečení rozpůlených housek.
- Obě půlky opečené housky potřeme omáčkou dle chuti (sladko – kyselá, chilli, česneková, bylinková…), dále vrstvíme maso, plátkový sýr, karamelizovanou cibulku, plátky rajčat, opečenou slaninu a list ledového salátu či rukoly.
TIP: Pro zlepšení chuti masa můžeme do každé masové bulky při tvarování zabalit kousek másla 🙂
Recept č.2
Doba přípravy:
30 minut
Suroviny
- mleté maso
- cibule
- sůl
- pepř
- vejce
- bulky
- salát
- rajče
- kyselé okurky
- cibule
- tatarská omáčka
- kečup
- sýr
- slanina
Postup přípravy
- V jedné míse smícháme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, dochutíme solí a pepřem.
- Vše promícháme a vytvoříme placky o velikosti bulek, aby se nám maso na bulku vešlo.
- Takto připravené maso osmažíme.
- Můžeme dát na bulku a dozdobit.
- Do burgerů si můžeme přidat co chceme dle chuti – cibule, salát, rajče, okurku, slanina, sýr.
- Nejčastější omáčky – tatarská či kečup, může být i jiná, nejlepší je ta určená na grilované maso.