Zajímá vás, co je creme brulee? Jedná se o tradiční francouzský dezert, který se skládá z krémové náplně na bázi smetany, vajec a cukru. Při podávání posypeme třtinovým cukrem a za pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujeme.
4 porce
Doba přípravy je 60 minut
Suroviny
- 5 ks žloutků
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 ks vanilkový lusk
- 80 g krystalového cukru
- Třtinový cukr na posypání
Postup přípravy
- Žloutky utřeme s cukrem do pěny.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vydlabeme dužinu a přidáme k utřeným žloutkům.
- Za stálého míchání přilijeme po částech smetanu.
- Hotovou směs přelijeme do zapékacích mističek.
- Mističky přendáme na hlubší plech a do plechu vlijeme teplou vodu tak, aby mističky byly do 3/4 ponořené v teplé vodě.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů a pečeme zhruba 45 minut.
- Po upečení necháme vychladnout, nejlépe vychladit v lednici.
- Před podáváním posypeme asi 1 lžící třtinového cukru a flambovací pistolí oflambujeme.