Jeden z nejoblíbenějších a nejjednodušších receptů, který je hitem všech kuchyní už několik let. Ano, správně, řeč je o legendárních muffinech. Všichni ty původně americké čokoládové mufiny moc dobře známe a také je moc rádi děláme, jenže problém je vždy v receptech. Několikrát se mi stalo, že vůbec nenakynuly, nebo že těsto bylo moc sladké a nebo byly chuťově nevyvážené. Po letech zkoušení jsem však konečně našla recept na muffiny čokoládové, který mi vším naprosto vyhovuje a je ještě k tomu extrémně jednoduchý.
Suroviny
- 220 g mouky – záleží na Vaší preferenci, já používám polohrubou či hladkou
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 180 ml mléka – můžete použít i rostlinné
- 125 g másla
Pokud chcete mít intenzivnější čokoládovou chuť přidejte nasekané kousky čokolády na vaření. Další možnost ozvláštnění je kokos či oříšky, chutnají skvěle prakticky s čímkoliv.
Postup přípravy
Ještě před tím, než začneme s těstem, dáme rozehřát troubu na 180 stupňů. Ve větší misce si smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a pokud chcete, přidejte i špetku soli. Ve vedlejší misce smíchejte mléko, vejce a přidejte máslo, které rozehřejte do tekuté podoby. Následně obsah misek smícháme dohromady a případně přidáme ingredience navíc – kokos, čokoládu, atd… Následně vymažeme formičky máslem a těsto do nich nalejeme.
Poté formičky nebo formu vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že jsou okraje hnědší a nebo do nich píchněte špejlí. Po vytažení z trouby nechte muffiny vychladnout. Po vychladnutí je ještě dle Vašich potřeb můžete dozdobit a nebo třeba ještě přidat čokoládu.
Výborné muffiny s kousky čokolády
Recept na výborné, jednoduché muffiny je časově nenáročný. Navíc se skládá ze surovin, které máte běžně doma. Pokud Vás tedy honí mlsná, můžete ho vyzkoušet a já Vám garantuji, že ho uděláte poprvé a rozhodně ne naposledy.
Dobrou chuť!
Borůvkové muffiny
Recept na nejlepší vláčné borůvkové muffiny.
Suroviny:
Těsto
- 125g změklé máslo
- 100g cukr
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 vejce
- 250g polohrubá mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 125ml polotučného mléka
- 125g borůvek
Ozdobení
- Poleva světlá Dr.Oetker
- Borůvky
Postup přípravy:
- Borůvky omyjeme a necháme důkladně osušit
- Vyšleháme cukr i vanilk. cukr s máslem do hladka. Postupně vmícháme vejce, každé 0,5 minuty vyšleháme zvlášť.
- Přidáme mouku s kypř. práškem a mléko, důkladně promícháme na hladké těsto.
- Nakonec zlehka vmícháme borůvky.
- Předehřátá trouba 180C, horkovzdušná 160C, doba pečení 25-30m.
- Necháme vystydnout a polijeme polevou a borůvkami.