Klasická čočková polévka s klobásou je velmi oblíbená v restauracích. Je vydatná, může se podávat s čerstvým pečivem a tím z ní udělat třeba i hlavní chod. Nebo můžeme přidat zeleninu, brambory, cokoliv co máte rádi. Klobásu lze nahradit i párkem nebo uzeným.
5 porcí
Doba přípravy 60 minut
Suroviny
- 250 g čočky
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 hrsti majoránky
- 2 ks klobásy
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 2 ks hovězího bujónu
Postup přípravy
- Čočku si propláchneme a zalijeme studenou vodou.
- Dáme na plotnu, přivedeme k varu.
- Vložíme bujóny a vaříme do změknutí.
- Mezi tím si v kastrůlku rozehřejeme sádlo.
- Do kastrůlku vložíme na kostky nakrájenou cibuli, opečeme, zaprášíme moukou a tím jsme si udělali jíšku, kterou chvíli orestujeme.
- Jíšku necháme vychladnout.
- Do uvařené čočky přidáme vychladnutou jíšku, dobře promícháme a zhruba 15 minut polévku provaříme.
- Odstavíme z plotny, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, v dlaních rozmělněnou majoránku a podle své chuti dochutíme.
- V pánvi si opečeme na půl kolečka nakrájenou klobásu a vložíme do polévky.
- Při podávání můžeme polévku ozdobit nasekaným libečkem nebo petrželkou.