Kdysi v české kuchyni velmi oblíbená omáčka, na kterou se dnes zapomíná. Omáčka je jemná po použité smetaně, přitom chuťově výrazná po cibuli. Většina kuchařů ji běžně používá jako základ pro jiné omáčky.
3 porce
doba přípravy 40 minut
Suroviny
- 4 lžíce másla
- 3 ks cibule
- 4 lžíce hladké mouky
- 750 ml plnotučného mléka
- 0,5 kelímku smetany ke šlehání
- 2 ks jarní cibulky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 2 špetky vegety
- 3 porce vařených brambor
- 6 ks vařených vajec
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme máslo a vložíme do něj na kostičky nakrájenou cibuli. Jarní cibulku necháme až na konec.
- Necháme cibuli zesklovatět a zaprášíme hladkou moukou.
- Chvíli restujeme.
- Zalijeme mlékem a dobře rozšleháme metličkou.
- Přivedeme k varu, necháme asi 15 minut provařit.
- Odstavíme z plotny, vlijeme smetanu a vložíme nakrájenou jarní cibulku.
- Omáčku osolíme, opepříme a přidáme vegetu.
- Podáváme s vařenými brambory a vařenými vejci.