O původ bavorských vdolků vedeme léta spor s našimi blízkými sousedy. My tvrdíme, že je to čistě český recept a název bavorský vdolek jim nepřísluší. Recept si údajně přinesly s sebou české služebné, když sloužily v bavorských rodinách. Ať už je pravda jakákoliv, bavorský vdoleček chutná stovky let na obou stranách.
U nás jsou v oblibě malé vdolečky na dvě kousnutí, ale připravit můžete jakoukoliv velikost. Z dávky připravíte 80 ks malých vdolečků, což je dost na velkou rodinnou oslavu.
Doba přípravy receptu je 25 minut a následně 1,5 hodiny kynutí
Počet malých vdolků: 80 ks
Suroviny
Kvásek
- droždí: 1 kostka
- cukr: 2 lžíce
- mouka hladká: 2 lžíce
- mléko: 200 ml
Těsto
- kvásek
- mouka hladká: 500 g
- máslo: 100 g
- cukr vanilkový: 1 kus
- vajíčko: 1 kus
- sůl: 1 špetka
- cukr moučka: 60 g
Rumové aroma: 1 lžička nebo rum: 2 lžíce
Na ozdobu: tvaroh, povidla, šlehačka, nutela, marmeláda nebo pouze skořice a cukr.
Postup přípravy
Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobte kvasnice, zalijte vlažným mlékem a přidejte cukr a mouku. Prošlehejte metličkou. Čím více vzduchu, tím lépe. Nechejte 15 minut na teplém místě.
V robotu smíchejte mouku, cukry, sůl, změklé máslo a vejce. Přidejte vykynutý kvásek a rumové aroma. Těsto vypracujte v robotu déle, alespoň 15 minut. Nemělo by lepit, ale záleží na kvalitě másla. Vypracované nechejte pod utěrkou na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
Na pomoučeném vále rozválejte na tenčí placku a skleničkou vykrajujte stejná kolečka. Nechejte 15 minut pod utěrkou. Do nakynutých koleček udělejte důlek (dobře se to dělá umytým vajíčkem) a smažte na rozpáleném oleji. Vdolky musí v oleji plavat a doba smažení je krátká. Rychle otáčejte a na pánev umístěte raději méně vdolečků, abyste stíhali obracení.
Nechejte okapat na utěrce a nazdobte. Pocukrujte až před podáváním (pocukrované kynuté těsto rychleji tvrdne).